Η οριακή νοημοσύνη ή υπολειπόμενη αποτελεί μια κατηγορία της νοητικής υστέρησης , η οποία όμως ακολουθεί διαφορετική υποστήριξη. Συχνά, βλέπουμε βραδυμαθείς μαθητές, οι οποίοι πολλές φορές δεν γίνονται και εύκολα αντιληπτοί, να δυσκολεύονται αρκετά στα μαθήματα και αυτό φυσικά να επηρεάζει όλη την σχολική τους ζωή.
Ας γίνουμε πιο κατανοητοί…
Η νοημοσύνη ενός παιδιού αξιολογείται από ειδικούς χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα εργαλεία. Η αξιολόγηση αφορά ένα φάσμα δεξιοτήτων και καταλήγει σ’ ένα αποτέλεσμα, έναν ακέραιο δηλαδή αριθμό , ο οποίος μας δείχνει τον δείκτη νοημοσύνης του παιδιού. Η νοητική υστέρηση ταξινομείται ως εξής :
- Οριακή νοητική υστέρηση με ΔΝ μεταξύ 70 έως 80.
- Ήπια ή ελαφρά νοητική υστέρηση με ΔΝ από 50-55 έως 70.
- Μέτρια νοητική υστέρηση με ΔΝ από 35-40 έως 50-55.
- Σοβαρή νοητική υστέρηση με ΔΝ από 20-25 έως 35-40.
- Βαριά νοητική υστέρηση με ΔΝ κάτω από 20 ή 25. ΔΝ: ΔΕΙΚΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ
Επομένως, η νοημοσύνη ενός παιδιού χαρακτηρίζεται ως «οριακή» ή «υπολειπόμενη» εάν, μετά την αξιολόγηση, ο σχετικός δείκτης κινείται στα κατώτερα επίπεδα (από 70 έως 80) του φυσιολογικού. Είναι σημαντικό η αξιολόγηση να γίνεται έγκαιρα. Γι΄αυτό θα πρέπει οι γονείς να βρίσκονται σε εγρήγορση και να μην αγνοούν σημάδια όπως καθυστέρηση λόγου ή αδυναμία εκτέλεσης οδηγιών, αδυναμία στα μαθητικά καθήκοντα, έντονη ανασφάλεια και χαμηλή αυτοεκτίμηση.
Η έγκαιρη αξιολόγηση θα αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα τόσο στο μαθησιακό όσο και στο κοινωνικό πλαίσιο. Ένα παιδί με οριακή νοημοσύνη, μεγαλώνοντας ,παρουσιάζει κοινωνικές δυσκολίες καθώς αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες του και νιώθει μειονεκτικά. Ο φόβος πως οι «άλλοι» είναι καλύτεροι τον οδηγεί στην απομόνωση ενώ εντείνει την ανασφάλεια.
Εύλογα οι γονείς αναρωτούνται αν θα τα καταφέρει το παιδί τους. Φυσικά, με την κατάλληλη υποστήριξη εντός και εκτός του σχολείου, το παιδί με τους δικούς του ρυθμούς μπορεί να ανταπεξέλθει στη σχολική ζωή. Μην ξεχνάμε πως πρόκειται για παιδιά που αναπτύσσουν τις δεξιότητες τους αργότερα σε σχέση με την ηλικιακή τους ομάδας όμως τα καταφέρνουν έστω και στον δικό τους χρόνο.
ΜΕΡΚΟΥΡΗ ΦΑΙΔΡΑ,
ΕΙΔΙΚΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ